Een half jaar in Zweden

Vandaag is het een half jaar geleden dat ik naar Zweden ben verhuisd. Toen was het haske zomer, nu is het meer dan winter. Kijk maar:Sneeuw in KillebergZes maanden Zweden vraagt natuurlijk wel om een evaluatie. Dus ik heb ‘evaluatie’ en ‘vragenlijst’ even door Google gegooid en deze vragenlijst kwam eruit;

Bent u tevreden met het belangrijkste doel van de reis?

Eens even denken.. Mijn doel was om in Zweden te leven, te werken en te wonen. Ik woon en werk voor 100% in Zweden en meestal leef ik ook nog daarbij. Als ik iets minder moe zou zijn en iets meer kon leven, was het helemaal perfect. Voor nu zit ik toch wel op 95% tevredenheid. Alles bij elkaar.

Waar kijkt u het meest naar huis tijdens deze reis?

Rare vraag. Ik denk dat je bedoelt ‘naar uit’? Eigenlijk kijk ik vooral uit naar de normaalste dingen. Boodschappen kopen in een Zweedse supermarkt, me ergeren aan Zweedse reclames op tv (die ál-tijd over gokken gaan) en Zweedse gesprekken afluisteren in de trein. En die dingen bevallen me tot nu toe prima.

Voldoet de reis aan de gewenste manier van vervoer?

Ik weet niet of ik dit letterlijk of figuurlijk moet oppakken. Letterlijk dan maar. Ik heb tegenwoordig de mogelijkheid om te carpoolen en dat bevalt uitstekend. Maar daarnaast is de trein ook een goed alternatief en als daar problemen mee zijn, heb ik ook altijd nog mijn Saab. Ik overweeg bovendien over een paar maanden met de fiets naar het werk te gaan. Maar voor nu ben ik nog niet genoeg geïntegreerd dat ik het normaal vind om als een gekke henkie over de autoweg -waar je max 70km/u mag rijden, maar de meesten zeker 90km/u rijden- te fietsen. Ik heb al enkele fietsers bijna aangereden, omdat er dus wel genoeg gekke henkies hier in de buurt wonen. Die zelfs in het donker zonder licht fietsen. Levensgevaarlijk.

Bent u tevreden met de tijd en dag van uw vertrek/terugkeer?

In principe had ik natuurlijk 12 jaar eerder moeten vertrekken. Dus mijn vertrek was nogal aan de late kant. Aan de andere kant, het had ook zomaar nog 12 jaar later kunnen zijn. Of nog erger; nooit. Al met al, mag ik nu niet klagen. Denk ik. En ja, dat er geen terugkeerdatum is bevalt me uitstekend.

Haalt u uw voordeel uit een van onze groepsaanbiedingen?

Wat?

Hoe wilt u uw vrije tijd gebruiken tijdens de reis?

Wandelen in mooie natuurgebieden (naast de deur!), af en toe hardlopen, sport kijken op tv en/of via laptop, tekenen en lezen. En zodra ik een langlaufcursusweek heb afgerond (volgend jaar..), ga ik net zoveel langlaufen tot ik erbij neerval.

Hoe beoordeelt u de algemene prijs van de reis?

Over het algemeen is het prima te doen. Ik heb de eerste maanden natuurlijk heel goedkoop gewoond en had daarom wat achter de hand om mijn huidige woning in te richten. De kosten voor eten vallen mij ook mee, maar dat komt vooral omdat ik vaak maar één keer per week boodschappen doe en dat is altijd voordeliger dan elke dag. Dat weet iedereen.

Hoe vaak reist u met ons?

Ik denk dat ik het hierbij hou. Of ik zou ooit nog naar Haparanda moeten verhuizen ofzo. Maar voor nu blijf ik in Killeberg.

Noteer s.v.p. vragen of opmerkingen die betrekking hebben op de reis:

Het weer tijdens mijn reis is tot nu toe fantastisch geweest! Zeker de afgelopen maand was genieten, want ik heb hier nu meer sneeuw gezien dan mijn hele leven bij elkaar (de carnavalsvakantie op Texel in ca. ’97 meegerekend).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *